Sep 11, 2010

Kickstart Limanu - comunicat de presă eveniment 13 septembrie

Kickstart Limanu

proiect de artă activă pentru educaţie împreună

COMUNICAT DE PRESĂ

Kickstart Limanu - 13 septembrie 2010, ora 17.00 la Centrul Comunitar din comuna Limanu, judeţul Constanţa va avea loc prezentarea atelierului de Artă Activă pentru educaţie împreună Kickstart Limanu, prezentare susţinută de către copiii din comunitatea Limanu.

Kickstart Limanu este un proiect de educaţie creativă şi culturală în care copii cu vârste între şase şi cincisprezece ani au participat în ateliere de teatru, dans, desen şi educaţie vizuală, explorând realitatea din care fac parte, dezvoltându-şi potenţialul creativ, puterea de reprezentare şi de liberă exprimare prin produse culturale generate de ei şi experimentând pentru prima dată implicarea civică în viaţa comunităţii. Iniţiativa civică a copiilor s-a materializat printr-o vizită la primărie, unde au depus cereri semnate de către părinţi pentru continuarea activităţilor iniţiate în proiect.


Kickstart Limanu a început în luna august a acestui an şi se va finaliza în prima zi de şcoală. Timp de o lună copiii din Limanu şi-au desenat visele şi dorinţele, au dansat, au făcut prezentări, au documentat poveşti reale din comună, au filmat ştiri despre comuna Limanu, au relaţionat prin exerciţii de teatru, au construit din plastilină macheta ideală a centrului lor comunitar. Toate aceste activităţi au avut ca scop crearea unui reflex în programul lor zilnic de utilizare a unui spaţiu comunitar precum căminul cultural, lipsit de orice activitate până în prezent, atât recreativ cât şi educaţional.
Proiectul are ca scop facilitarea accesului la cultură pentru toată lumea, deschiderea de noi perspective şi posibilităţi pentru tinerii din comunităţi rurale fără un număr ridicat de evenimente cultural educaţionale, promovarea creativităţii copiilor din comunitatea Limanu ca model de bună practică pentru implementarea demersului şi în alte cămine culturale şi crearea de programe integrate cultural educaţionale încurajând dezvolatarea culturală în zone în care este subprezentată ca producţie şi acces. Scopul întregului demers este acela de a transforma cu adevărat căminul cultural într-un CENTRU COMUNITAR EDUCAŢIONAL ŞI CULTURAL, esenţial oricărei comunităţi.

„Am dansat, am băut apă, m-am jucat, am avut pauză, am dansat, am văzut când s-a dărâmat scena, m-am jucat cu plastilină, am povestit ce s-a întâmplat în Limanu şi cum am căzut în ghiol. Aş vrea la cămin pe viitor să desenez, să scriu, să ma joc cu plastilină, să fiu îmbrăcat frumos şi să fiu fericit.” (Marius Encuţă 8 ani)

„Noi la atelier am făcut o grămadă de lucruri frumoase, de aventură cum ar fi: am desenat, am dansat, am făcut teatru, ne-am jucat , am făcut gimnastică, am făcut machete din plastilină, am scris ştiri, am mers la peşteră, la pădure, la ghiol, la biserică, la podul de fier, am jucat un joc numit Dorinţele-inelul Arabelei.” (Roxana Foca – 13 ani)

Proiectul Kickstart Limanu face parte din strategia pe termen lung a Ofensivei Generozităţii, de dezvoltare, implementare şi diseminare a metodei proprii de Artă Activă. Proiectul Kickstart Limanu este continuarea şi dezvoltarea pe termen lung a proiectului cadru Turneu la Ţară, prima intervenţie în acest demers având loc vara trecută în comuna Limanu.

Proiectul Kickstart Limanu este o iniţiativă Ofensiva Genorizităţii realizată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Primăria comunei Limanu, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Veioza Arte şi Scot and Company Consulting.

Coordonatori proiect: Andreea Eşanu şi Bogdan Georgescu

Traineri: Andrei Ioniţă şi Tania Cucoreanu

Consultant management: Ioana Tamaş

Sep 10, 2010

cererile către primărie

Vineri, copiii au învățat la atelier să scrie o cerere și au scris primele cereri către primărie pentru a li se permite în continuare accesul în căminul cultural. Dacă cererile vor fi aprobate, în weekenduri copiii vor continua pe cont propriu atelierele de mișcare, dans și desen. Au primit numere de înregistrare, au fost însoțiți de unul din părinți, pentru că nu pot depune cereri în nume propriu fiind minori și așteaptă un răspuns marți 14 septembrie 2010.

- pe lângă cererile depuse, copiii au dus și o invitație celor din primărie pentru evenimentul de luni.