Feb 8, 2012

premiera FĂRĂ SPRIJIN


FĂRĂ SPRIJIN - proiect de educație creativă şi artă activă pentru spații comunitare și culturale, pentru reprezentare directă, împotriva distrugerii sistematice a țesutului social din România.


Echipa proiectului: Cristina Eremia, Gabriela Dumitru, Cornelia Ioniţă, Sînziana Nicola, Andreea Eşanu,

Irina Gîdiuță, Bogdan Georgescu.


În iulie 2011 a avut loc evacuarea laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educaţie şi Artă Activă Rahova-Uranus. Dispariţia centrului plasează întreaga comunitate într-o poziție vulnerabilă, distrugerea acestei comunități devenind doar o chetsiune de timp.

Spectacolul FĂRĂ SPRIJIN este o mărturie a momentului evacuării, mărturie construită de către mamele din comunitatea Rahova-Uranus, Bucureşti.

Încă din 2006 a fost semnalată, prin organizarea a numeroase dezbateri publice, problema cea mai gravă cu care se confruntă comunitatea: evacuarea din casele în care locuiesc repartizați de către stat membrii comunității, legitimitatea anumitor retrocedări etc. Spațiul Centrului laBOMBA este cel mai bun exemplu: procesul de retrocedare a fost inițiat de către o firmă de avocatură care a cumpărat drepturile litigioase de la un urmaș al fostului proprietar. Deși în toate planurile cadastrale nu apare nicio clădire, la momentul nationalizarii, deși abia în 1986 apare o magazie de 15 metri pătrați pe același teren, instanța a hotărât, ignorând dovezile existente, să retrocedeze firmei de avocatură inclusiv clădirea de 280 de metri pătrați construită de către familia Eremia în 1991 pe acel teren. Firma Eremia S.A. a preluat terenul de la ICRAL prin contract. Abia la începutul anilor 2000 a apărut problema retrocedării. Conform legii, cei care au realizat construcția se așteptau să primească ori o ofertă de achizitionare a terenului pe care între timp construiseră clădirea, ori să primească despăgubiri pentru aceasta. Paradoxul este că toate aceste aspecte au fost ignorate în instanță iar clădirea a fost primită de către cei care au cumpărat drepturile litigioase.

Prin reconversia fostei discoteci în croitorie și centru comunitar, spațiul laBOMBA a devenit nucleul de reprezentare comunitară în Rahova-Uranus. Februarie 2012 găsește comunitatea Rahova-Uranus într-un moment mai grav ca oricând, majoritatea familiilor aflate în situația de a fi evacuați rămânându-le să aștepte notificarea de evacuare din casele în care locuiesc.

Pe tot parcursul derulării proiectelor realizate de Ofensiva Generozității, în perioada 2006 – 2011, s-au făcut cereri, aplicații, prezentări și propuneri de parteneriat atât autorităților locale – Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 5, Direcției Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Ministerului Culturii și Cultelor, Ministerului Educației, pentru sprijinirea demersului și a posibilității de dezvoltare și continuare a activităților. Pe lângă faptul că de cele mai multe ori nu s-a primit niciun răspuns, în momentul inițierii unui dialog, orice posibilitate de materializare a unei colaborări a fost blocată fie de sistemul birocratic, fie de situația neclară a litigiului în care se afla spațiul Centrului Comunitar laBOMBA. Timp de cinci ani de zile, nici autoritățile locale nici cele naționale nu au putut găsi o soluție de preluare a unui program ce suplinea lipsa oricăror activități cultural educaționale, asigurate de altfel prin constituție, atât în zona Rahova Uranus, cât și în căminele culturale din România, program și metodă puse la dispoziție de către Inițiativa Ofensiva Generozității.

Nu ne împotrivim evacuării din spațiul fizic, ne împotrivim evacuării conceptului de Artă Activă – artă comunitară, comunitate și lucru împreună, educație creativă și dezbaterii publice, chiar dacă spațiul fizic în care aceste lucruri s-au întâmplat în ultimii ani nu mai există. Mutarea într-un alt spațiu al Centrului Comunitar laBOMBA ar delegitima întreg demersul și și-ar pierde scopul, la apariție fiind o necesitate a comunității și articulată cu sprijinul artiștilor implicați. Centrul Comunitar laBOMBA a fost câștigat în instanță și evacuat de către o firma de avocatură pe lângă care funcționa la acel moment și Centrul de Artă Contemporană LC Foundation, lămuritor pentru felul în care se întâlnesc tendințele corporatiste din business și arta conformistă și comercială. În urma comunicatului de presă din momentul evacuării fundația și-a închis activitatea.


http://www.artactmagazine.ro/teatrul-vietii.html

http://pandoras.realitatea.net/life/centrul-labomba-un-loc-fara-sprijin-24645.html



No comments:

Post a Comment