Sep 29, 2009
Eveniment - Turneu la Tara - raport final al proiectului pilot
Comunicat de Presă
eveniment TURNEU LA ȚARĂ – raport final
pentru înființarea Centrului Resursă pentru Educație și Artă Activă CREAA
30 septembrie 2009, la ora 14.00 sala Multimedia a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului
Pe data de 30 septembrie 2009, la ora 14.00, în sala Multimedia a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului va avea loc prezentarea proiectului Turneu la Țară, imagini document din cele patru intervenții - Limanu, Săsarm, I.L. Caragiale, Păușești Măglași, alături de prima intervenție care a avut loc în Centrul Comunitar deja existent laBomba Rahova-Uranus. În urma dezbaterilor publice desfășurate în fiecare din cele patru cămine culturale implicate, pornind de la propunerile membrilor comunității am construit un program de revitalizare și tranforamare a căminelor culturale în centre comunitare pentru educație creativă și artă activă. În fiecare din cele patru centre am stabilit contacte cu membrii activi ai comunității, oameni gata să înceapă să desfășoare activități, atât pentru copiii din comunitate cât și pentru adulți. Programul de reconversie al acestor centre și de creare a rețelei de centre comunitare pentru schimb de experiență și reprezentabilitate ar trebui demarat cât mai curând posibil, crearea unei distanțe prea mari în timp între intervenția care a avut deja loc și demararea programului, putând încetini lucrurile și mai mult decât sunt deja, din cauza unor așteptări create inevitabil prin prezența noastră în aceste centre. Raportul situației căminelor culturale și Programul de Reconversie a Caminelor Culturale în Centre Comunitare vor fi predate oficial ministrului culturii, cu speranța că aceste instrumente de lucru puse la dispoziție de inițiativa Ofensiva Generozității să constituie punctul de pornire pentru crearea unei strategii cultural educaționale pe termen lung pentru oamenii din mediul rural.
Înființarea Centrului Resursă pentru Educație și Artă Activă CREAA (cele trei componente – Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă (coordonator Irina Gâdiuță), Centrul de Teatru Comunitar (coordonator Bogdan Georgescu) și Școala de Teorie și Practică Documentară Film/Doc (coordonator Maria Draghici) este scopul principal al tuturor proiectelor desfășurate de inițiativa Ofensiva Generozității în perioada 2006 – 2009.
echipa proiectului Turneu la Țară
Andreea Eşanu, Bogdan Georgescu, Monica Marinescu, Sever Andrei, Sînziana Nicola
documentare
Vlad Georgescu, Bogdan Paraschiv
Invitați: Teodor Paleologu, Alexandru Bălășescu, Nicolae Mandea, Paula Popoiu, Voicu Rădescu, Carmen Croitoru, David Schwartz, Ioana Păun, Iulia Popovici, Constantin Vică, Robert Bălan, Andra Matzal, Florentina Bratfanof, Amalia Enache.
Proiectul Turneu la Țară este o inițiativă Ofensiva Generozităţii şi tangaProject cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Sponsor: Scot and Company Consulting. Partener media: HotNews.
Turneu la ţară - proiect de artă comunitară şi retrocedare activă - este un proiect care îşi propune în primul rând facilitarea accesului la cultură pentru orice categorie socială, deschiderea de noi perspective şi posibilităţi pentru tinerii din comunităţi rurale fără un număr ridicat de evenimente cultural-educaţionale şi retrocedarea poveştilor comunităţilor care le-au generat. În cadrul acestui proiect este retrocedată prin spectacolul de teatru povestea femeii de serviciu care a devenit legal, cu jumătate de normă, profesor de engleză, păstrându-şi însă şi postul de femeie de serviciu - acestă alegere generând controverse.
Ofensiva Generozităţii este iniţiativa care a adus împreună între 2006-2009, comunităţi, voluntari, artişti, organizaţii nonguvernamentale, instituţii publice şi investitori privaţi. Principiul de construcţie al echipei este interdisciplinaritatea şi adaptabilitatea în funcţie de necesităţile specifice fiecărui proiect în parte.Iniţiativa Ofensiva Generozităţii are ca ţintă implementarea şi dezvoltarea conceptului de artă activă / artă comunitară, recuperarea funcţiei sociale a artei şi facilitarea accesului liber la cultură al tuturor. Timp de trei ani, zona Rahova-Uranus (Bucureşti) a reprezentat zona pilot pentru implementarea şi dezvoltarea conceptului de artă activă / artă comunitară.
Sep 28, 2009
Subscribe to:
Posts (Atom)