May 19, 2009

proiecte anterioare Ofensiva Generozitatii

Ofensiva Generozitatii a adus împreună între 2006-2009, comunități, voluntari, artiști, organizații nonguvernamentale, instituții publice și investitori privați. Principiul de construcție al echipei este interdisciplinaritatea și adaptabilitatea în funcție de necesitățile specifice fiecărui proiect în parte.

MISIUNE

OFENSIVA GENEROZITĂȚII are ca ţintă implementarea şi dezvoltarea conceptului de artă comunitară, recuperarea funcţiei sociale a artei şi facilitarea accesului liber la cultură al tuturor.

PROIECTE

2008

INIȚIATIVA OFENSIVA GENEROZITĂȚII Primul proiect editorial de Artă Activă/Artă Comunitară din România bazat pe experiența Rahova-Uranus 2006-2008.

EVACUAREA CASEI STUDENȚILOR DIN TIMIȘOARA Proiectul își propune mobilizarea comunității studenților timișoreni pentru soluționarea problemei evacuării iminente prin retrocedare către Episcopia Romano-Catolică a Casei de Cultură a Studenților și reinventarea acestui tip de centru educațional și cultural. OFENSIVA GENEROZITĂȚII generează un dialog între părțile implicate (Casa de Cultură a Studenților, Primăria Municipiului Timișoara și Episcopia Romano-Catolică) pentru găsirea soluțiilor problemelor menționate prin lucrul cu comunitatea studenților și acțiuni comunitare (dezbateri publice, ateliere pentru dezvoltare de proiect, lecturi publice, spectacole de teatru comunitar).

LABORATOR URBAN MOBIL 2 - Biluna Jam Session este un proiect de Artă Activă / Artă Comunitară prin care comunitatea copiilor din Rahova-Uranus, pornind de la experiența Biluna Jam Session 1, se exprimă activ prin intermediul a trei concerte in alte spații creative din București: Green Hours, Street Delivery și MNAC. Concertele comunității copiilor Rahova-Uranus și artiștilor implicați în proiect mediatizeză necesitatea apariției Centrului pentru Educație și Artă Activă laBOMBAstudios.

FLEXIBLE un proiect OFENSIVA GENEROZITĂȚII în parteneriat cu CNDB. Flexible este un proiect de arhivă urbană informală cu miză socială. În cadrul investigației video trei comunități bucureștene opinează despre dans și despre implicațiile acestuia în viața de zi cu zi. Flexible își propune să sublinieze importanța și rolul pe care dansul îl joacă azi, în viața unor locuitori ai capitalei.

2007

LABORATOR URBAN MOBIL 1 - Biluna Jam Session este un proiect OFENSIVA GENEROZITĂȚII care și-a propus ca obiectiv dezvoltarea, prin creație interdisciplinară, a unei alternative educaționale și facilitarea accesului liber la cultură. La aceste ateliere au participat 20 de copii din comunitatea Rahova-Uranus. În urma experieţelor trăite împreună la ateliere, coordonatorii şi copiii au ales ca cel mai liber mijloc de comunicare, exprimarea prin muzică.

CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA! este un proiect OFENSIVA GENEROZITĂȚII pentru reprezentare culturală şi implicare socială, având ca principale direcţii creativitatea, documentarea si implicarea socială. Acest proiect introduce în România conceptul de artă comunitară – transformarea oamenilor dintr-o comunitate în participanţi activi la toate nivelurile procesului creativ.

2006

RAHOVA NONSTOP / În cadrul proiectului HARTA SENSIBILĂ a fost un maraton de teatru de 25 de ore, în cadrul căruia regizori, dramaturgi, actori şi scenografi, organizaţi în cinci echipe, s-au unit pentru a scrie, monta şi prezenta cinci spectacole scurte, inspirate de poveştile reale ale locuitorilor zonei Rahova-Uranus.

HARTA SENSIBILĂ a apărut ca un documentar artistic şi proiect de intervenţie socială OFENSIVA GENEROZITĂȚII, ce s-a derulat din august 2006 până în noiembrie 2006. Scopul proiectului a fost descoperirea conexiunilor dintre oamenii din Rahova şi locurile pe care le populează şi mediatizarea procesului de transformare a zonei. Au fost atinse ambele obiective ale proiectului: realizarea unui material documentar video şi transformarea scuarului din intersecţia Căii Rahova cu Strada Sabinelor într-un parc intitulat „Va Urma”—un spaţiu destinat dezbaterilor publice între comunitate şi autorităţi.

CONTINUITATE

Pe termen scurt si mediu:

Proiecte:

LABORATOR URBAN MOBIL 3

Comunitatea de creație in-situ ­(formată din membri comunității Rahova-Uranus și artiștii implicați în generarea centrului pilot laBOMBAstudios)

TURNEU LA ȚARĂ

Proiect de Artă Activă și Teatru Comunitar desfășurat în căminele culturale din diferite localități din România. Crearea unei Hărți Sensibile pentru activarea de centre comunitare în România.

Pe termen lung:

Ne propunem înființarea:

CENTRULUI COMUNITAR PENTRU ARTA ACTIVĂ C.C.A.A. ­

platformă pentru:

1. Centrul Resursă pentru Educație și Artă Activă C.R.E.A.A. are ca scop apariția altor centre comunitare în România. C.R.E.A.A se bazează pe experiența pilotului - Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă Rahova-Uranus - laBOMBAstudios (în curs de instituționalizare). Ca o mutație produsă în consecința proiectelor desfășurate timp de trei ani, comunitatea se implică activ prin reconversia singurului club din zonă într-un centru comunitar Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă Rahova-Uranus – laBOMBAstudios. Acest demers trebuie sprijinit de autorități locale și naționale în termeni de urgență socială.

2. Centrul de Teatru Comunitar C.T.C.

3. FILM Doc. - Școala de Practică și Teorie Documentara

PARTENERI

INITIATIVA OFENSIVA GENEROZITATII 2006-2009

ONG:

Agenția de Monitorizare a Presei

Centrul Internațional de Artă Contemporană

Asociația Persona

Intercult Stokholm

Curatmurdar

Jumatatea Plină

H.arta

Asociația Komunitas


INSTITUȚIi PUBLICE:

U.N.A.T.C. – Universitatea Națională de Artă Tetrală și Cinematografică

C.N.D.B. – Centrul Național al Dansului București

M.N.A.C. – Muzeul Național de Artă Contemporană

T.N.T. – Teatru Național din Timișoara

Ambasada Regatului Țărilor de Jos

Tensta Konsthall Stockholm

INVESTITORI PRIVAȚI:

D.C. Communication

Cărturești

Green Hours

Societatea de Concerte Bistrița

Scott & Company Consulting

TIFF - Let’s Go Digital!

Galeria 26

No comments:

Post a Comment